Rodziny zaworów - Kategoria 2
Definicja:
Płyn nie stanowiący zagrożenia dla zdrowia człowieka. Płyn uznawany za zdatny do konsumpcji przez człowieka, łącznie z wodą pochodzącą z instalacji wodociągowej, gdzie mogły nastąpić zmiany w smaku, zapachu, barwie lub temperaturze (na skutek podgrzania lub schłodzenia).
Przykłady:
- Woda stojąca (uwaga: niektóre elementy - jak temperatura, materiały, etc. - mogą zwiększyć ryzyko).
- Woda podgrzana lub schłodzona.
- Para/skropliny (w kontakcie z pożywieniem, wolna od dodatków).
- Woda w systemach klimatyzacji (wewnątrz budynków i z pominięciem urządzeń).
- Woda + płyny spożywcze (soki owocowe, kawa, napoje bezalkoholowe, zupy).
- Woda + artykuły spożywcze stałe.
- Woda + napoje alkoholowe.
- Woda do gotowania potraw.
- Woda sterylizowana.
- Woda zdemineralizowana.
UWAGA: W przypadku braku możliwości jednoznacznego określenia kategorii płynu, należy założyć największe ryzyko!